Siirry suoraan sisältöön

Sukupuolineutraali henkilötunnus -puoluekokousaloite

Allekirjoittanut yhdessä muiden vihreiden toimijoiden kanssa olemme tehneet Vihreiden puoluekokoukseen puoluekokousaloitteen sukupuolineutraalista henkilötunnuksesta.

On jälleen aika puoluekokouksen (17.-18.6. Tampereella) ja siis myös puoluekokousaloitteiden! Tällä kertaa aiheeksi valikoitui suhteellisen selkeä ja rajattu mutta myös vähälle huomiolle jäänyt asia. Aihetta oli helppo lähestyä, sillä sukupuolineutraalia lainsäädäntöä on tullut viimeaikoina pohdittua laajemminkin ja teemaan on alettu yhä enemmän valveutua kansalaisten keskuudessa. Suosittelenkin taustoitukseksi lukemaan kirjoitukseni, jossa tarkastelen sukupuolen juridista merkitystä nykypäivänä.

Lue alla puoluekokousaloite kokonaisuudessaan:

Sukupuolineutraali henkilötunnus

Pyrkimyksessä saattaa yksilöt yhdenvertaiseen asemaan lain edessä sukupuolen suhteen on yksi esteistä nykyinen henkilötunnus, joka jaottelee ihmiset syntymästään joko mieheksi tai naiseksi. Henkilötunnus on tarkoitettu muuttumattomaksi, mutta esim. sukupuolenkorjauksessa sitä joudutaan tämän sukupuolittuneisuuden vuoksi muuttamaan. Lisäksi binäärinen käsitys sukupuolesta ei edusta todellisuutta ja aiheuttaa inhimillistä kärsimystä. Intersukupuolisille lapsille sukupuoli ja tunnus voidaan käytännössä joutua arpomaan. Henkilötunnus on yksilöivä tunnus, jonka tarkoitus on yksilöidä, ei ylimääräisesti leimata ihminen.

Sukupuolineutraalilla henkilötunnuksella toteutuessaan olisi kaksi vaikutusta:

1) Sukupuolen vahvistamisen tilanteessa vältytään turhalta ja vaikealta byrokratialta, kun hetua ei tarvitse muuttaa. Kustannusten lisäksi säästytään suurelta inhimilliseltä kärsimykseltä, jota sukupuolivähemmistöt kohtaavat. Muutos helpottaisi siis jo nykytilannetta.

2) Jos tulevaisuudessa edetään kohti sukupuolineutraalimpaa lainsäädäntöä, olisi hetun osalta yksi ongelma ratkaistu. Koska henkilötunnuksen tarkoitus on olla muuttumaton, on parempi mahdollisimman pian tehdä muutos sen periaatteisiin. Sähköisiä tietojärjestelmiä taasen pystyy helpommin päivittämään tulevaisuudessa. Lainsäädännön säilyessä muuten samanlaisena on Suomessa edelleen tarve yhdistää yksilö juridisesti tiettyyn sukupuoleen, joten väestörekisterijärjestelmässä tarvitaan tieto sukupuolesta. Tulevaisuudessa, jos sukupuolen juridinen merkitys poistuu, voi tämän tiedon muuttaa tilastolliseksi sukupuoleksi ja laajentaa vaihtoehtoja.

Käytännössä voi olla helpointa pyrkiä siihen, että tietystä vuodesta alkaen uudet henkilötunnukset luodaan sukupuolineutraaleina. Tunnuksen muoto voi olla muilta osin samanlainen tai jotain muuta. Oleellista on, ettei siinä ole merkintää sukupuolesta. Jos väestörekisterijärjestelmässä ei ole tällä hetkellä muuta merkintää sukupuolesta kuin henkilötunnus, täytyy sukupuolen nykyisiä juridisia merkityksiä varten lisätä järjestelmään kohta sukupuolesta.

Jos henkilötunnusjärjestelmän muuttaminen sukupuolineutraaliksi aiheuttaisi tietojärjestelmien päivittämisen vuoksi suuria kustannuksia, voi olla aiheellista toteuttaa se vasta osana suurempaa päivitystä. Joka tapauksessa tavoitetta tulee pitää esillä ja edistää osana jatkuvaa yhdenvertaisuustyötä.

Jatkossakin tarvitaan tietoa sukupuolesta tilastointia varten kuten naisten palkkakehityksen tai poikien syrjäytymisen seuraamista varten. Ilmoitettu tai tilastollinen sukupuoli on kuitenkin eri asia kuin juridinen sukupuoli, eikä vaadi merkintää osana henkilötunnusta.

Esitämme, että vihreät toimijat sekä Vihreät puolueena ottavan sukupuolineutraalin henkilötunnuksen tavoitteekseen ja edistävät tätä tavoitetta toiminnassaan.

Esittää:

Lukas Korpelainen (jäsen, Helsingin Vihreät Nuoret ry)

Tomi Peltonen (jäsen, Turun vihreät nuoret ja opiskelijat ry)

Oskari Korhonen (jäsen, Joensuun seudun vihreät nuoret ja opiskelijat ry)

Aleksi Vesala (jäsen, Espoon Vihreät nuoret ja opiskelijat ry)

***

Lisätietoja antaa:

Lukas Korpelainen

puh. 050 5441856 (ei tekstiviestejä)

lukas ’at’ korpelainen.fi

 

Päivitys: Aloite hyväksyttiin Vihreiden puoluekokouksessa 18.6.2017

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.