Olen ehdolla Helsingin kaupunginvaltuustoon kevään 2025 kuntavaaleissa numerolla 741. Lue tästä kärkiteemoistani sekä muista aloitteista. Kysy somessa lisää ja kerro, mikä on sinulle tärkeää kuntavaaleissa!
Perustulo Helsinkiin!
Helsingissä asumiskustannukset ovat korkeat, ja Orpon hallitus leikkaa jo valmiiksi liian matalaa sosiaaliturvaa. Tilanne on kohtuuton monelle pienituloiselle. Siksi Helsingin on aika puuttua peliin, ottaa vastuuta asukkaidensa toimeentulon tukemisesta ja torjua köyhyyttä. Asumisen korkeaa hintaa suitsitaan parhaiten riittävällä asuntotuotannolla, mutta lisäksi kaupungin tulee tukea helsinkiläisiä suoraan perustulolla. Tämä on mahdollista hyödyntämällä ratkaisuja, joita avaan tarkemmin tässä kirjoituksessa. Kun hallitus leikkaa, Helsinki voi valita toisin.
- Otetaan käyttöön kunnan perustulo eli kuntalaistulo
- Kuntalaistulo annetaan elatuslahjana, joka on lahjakortti ruokakauppaan.
- Kuntalaistulon suuruus voisi olla 50 € aikuisille ja 25 € lapsille.
- Kuntalaistulo rahoitetaan kiinteistöveron ja kunnallisveron korotuksilla. Muutos lisää pienituloisten tuloja ja on mediaanituloisille jotakuinkin neutraali.
- Edistetään asumistuen kuntalisän sekä kunnallisen perustulon käyttöönottoa.
- Helsingin tulisi lobata Eduskuntaa asumistuen kuntalisän mahdollistamiseksi, jotta kaupunki voisi itse valita tukea asukkaitaan saumattomista hyvin toimivan yleisen asumistuen avulla. Samoin eläkkeensaajan asumistukeen ja opintotuen asumislisään vastaavat kuntalisät.
- Helsingin tulisi lobata Eduskuntaa kunnallisen perustulon mahdollistamiseksi, jotta kaupunki voisi suoraan ja tehokkaasti tukea asukkaidensa toimeentuloa.
- Perustulokokeilu Helsinkiin
- Helsingin ja Eduskunnan tulisi yhdessä suunnitella alueellisen perustulon kokeilu Helsinkiin ja Helsinki voi osallistua sen rahoittamiseen.
- Helsinkiläisten asumiskustannusten madaltaminen
- Huolehditaan riittävästä asuntorakentamisesta lähiluontoa vaalien, jotta asumisen hinta ei jälleen ala kohota nopeasti.
- Puolitetaan HSL:n lippujen hinnat.
Kulttuurin puolella!
Tarvitsemme kulttuuria hyvään elämään, ja kotimainen uusi ja elävä kulttuuri tarvitsee tukea. Taiteilijat tarvitsevat työtiloja ja taloudellisen turvan tehdä taidetta. Kaupunkikulttuurille pitää antaa tilaa kaduilla ja kortteleissa, jokaisen kaupunkilaisen tulisi saada nauttia kulttuurista riippumatta tulotasosta. Kulttuuri tekee Helsingistä elävän. Voit lukea lisää ajatuksiani kulttuurin ja taiteen tukemisen tärkeydestä tästä vanhasta bloggaukesta.
- Turvataan taiteen ja kulttuurin rahoitus
- Suomalaista omaehtoista, monipuolista ja uudistuvaa taidetta ei synny ilman julkista tukea. Täysi markkinaehtoisuus johtaa kulttuurin netflixöiytymiseen, jossa kulutamme lähinnä Yhdysvalloissa tuotettua viihdettä, globaalia monokulttuuria. On demokratian, taiteen vapauden ja suomalaisen kulttuurin säilymisen ja kehittymisen kannalta olennaista, että huolehdimme sen edellytyksistä.
- Turvataan kulttuurilaitosten, järjestöjen ja taiteen tekemisen rahoituksesta myös kaupungin tasolla. Olemmehan Suomen kulttuurielämän keskus ja suurin taiteen tekijöiden keskittymä.
- Tiloja taiteilijoille
- Kaupungin tulisi välittää luoville aloille sopivia työtiloja, joita on muuten vaikea löytää ja olisivat muuten tyhjäkäytöllä.
- Lyhytaikaisia työtiloja mm. vastavalmistuneille taiteilijoille, jotka eivät ole vielä löytäneet pitkäaikaista ratkaisua.
- Myönnetään lainaa kulttuuritoimijoiden rakennushankkeisiin, jotta nämä voivat kasvattaa omaa pääomaa ja lisätä taloudellista vakautta, kuten urheiluhallien kanssa on toimittu.
- Tilaa taiteelle
- Helpotetaan julkisten tilojen lupakäytäntöjä, jotta kaupunkilaiset voisivat vapaammin luoda omaa kulttuuria. Kaupunki tarjoaa sähköt!
- Taidetta julkisiin tiloihin ja kaupungille
- Kaavoitetaan yökortteleita, joissa saa viettää yöelämää ilman huolta naapuruston melurajoista.
- Kulttuuri kuuluu kaikille
- Otetaan käyttöön sähköinen kulttuuriseteli, jolla voidaan tukea jokaisen oikeutta kulttuuriin ilman leimautumisen pelkoa.
- Jokainen nuori ansaitsee harrastuksen. Vakiinnutetaan harrastamisen Suomen malli eli harrastusten tuominen esim. koulun yhteyteen.
- Kehitetään kaupungin kulttuuripalvelujen alueellista yhdenvertaisuutta sekä saavutettavuutta eri ihmisryhmille.
- Vapaan taiteen kaupunki – Turvapaikka-taiteilijaresidenssi Helsinkiin
- Perustetaan taiteilijaresidentti vainoa pakeneville taiteilijoille ja taiteen tutkijoille. Otetaan mukaan pääkaupunkiseudun taideyliopistot ja -laitokset.
- Taiteilijoiden ja kulttuurityöläisten tuki ja toimeentulo
- Kunnallinen perustulo (tietysti) tukee luovien alojen epävarmaa tulonmuodostusta, ks. ylempää.
- Tukipalveluja luovilla aloilla työllistymiseen ja työssä jaksamiseen.
Enemmän vehreyttä ja lähiluontoa – vähemmän asfalttia ja katumelua!
Vehreät kadut ja puistot ovat paitsi viihtyisiä myös tukevat hyvinvointia. Katutila pitää jälleen vapauttaa kävelijöille, pyöräilijöille ja luonnolle. Vähäautoinen ympäristö tarkoittaa puhtaampaa ilmaa, vähemmän mikromuoveja ja turvallisempaa liikkumista. Puolustan lähiluontoa tavalla, joka mahdollistaa riittävän asuntotuotannon, jotta asumisen hinta ei karkaa. Asuntorakentaminen ja lähiluonnon suojelu eivät ole ristiriidassa keskenään, sillä luonnon sijaan tilaa asunnoille saadaan ottamalla tilaa ylimitoitetulta autoinfrastruktuurilta sekä rakentamalla jo rakennetuille alueille, kuten teollisuus- ja varikkoalueet, ja täydentämällä olemassa olevaa kaupunkirakennetta.
- Suojellaan luontoa ja turvataan viherkäytävät
- Perustetaan suojelualueita arvokkaisiin luontokohteisiin.
- Varmistetaan luontokohteiden yhteenkytkeytyminen ja niiden välillä kulkevien viherkäytävien vahvuus. Tämä on tärkeää kaupunkiluonnon monimuotoisuudelle sekä kaupunkilaisten virkistykselle.
- Laaditaan Uudenmaan kuntien ja Uudenmaan liiton kanssa suunnitelma kuntarajat ylittävistä luontokäytävistä, jotka kytkevät keskeiset suojelualueet toisiinsa turvaten luonnon monimuotoisuutta, eläinten siirtymistä ja retkeilyn mahdollisuudet maakunnassa.
- Vähemmän hehtaareja autoille, enemmän asuntoja ja luontoa
- Huolehditaan riittävästä asuntotuotannosta niin, että samalla suojellaan arvokasta luontoa ja kaupunkilaisille tärkeitä virkistyspaikkoja. Tämä tarkoittaa rakentamista ensisijaisesti jo rakennetuille alueille (täydennysrakentaminen sekä teollisuus- ja varikkoalueiden ottaminen asuinkäyttöön).
- Muutetaan ylileveät moottoritiemäiset kadut bulevardeiksi ja pienemmiksi kaduiksi, jotta saamme tilaa asuinrakennuksille. Ei suunnitella enempää katuja viime vuosisadan periaatteilla.
- Luovutaan autopaikkanormista. Vaatimus turhien parkkipaikkojen rakentamisesta vie tilaa muulta rakentamiselta ja luonnolta sekä lisää rakentamisen kustannuksia. Siirrytään markkinaehtoiseen parkkipaikkojen määrään, joka paremmin vastaa tarpeeseen.
- Viherkatujen verkosto halki kaupungin
- Lisätään katupuita ja istutuksia kaikissa kaupunginosissa
- Laaditaan suunnitelma viherkatujen verkostosta, jossa vehreät ja miellyttävät viherkadut luovat käytäviä suurempien viheralueiden ja puistojen välillä.
- Avataan asfalttia ja tilalle vettä läpäiseviä pintoja sekä istutuksia. Kaduilla on yllättävän paljon asfaltin peittämiä alueita, jotka toimisivat paremmin vesien hallintaan ja esteettisesti ilman asfalttia.
- Taskupuistoja, mikrometsiä ja niittyjä
- Istutetaan ympäri kaupunki ja etenkin kantakaupungin alueelle pieniin tiloihin mahtuvia tiiviitä mikrometsiä, joita Helsingissä on jo alettu kokeilemaan.
- Perustetaan katujen kulmauksiin, kujille, rakennusten väliin ja torialueille taskupuistoja, jotka ovat tiiviitä pieneen tilaan mahtuvia puistoja, jotka antavat mahdollisuuden rauhoittua vehreyden lomassa vaikka keskellä kaupunkia. Taskupuistoon voi kuulua myös mikrometsä.
- Nurmikon sijaan annetaan enemmän tilaa luonnonmukaisille niityille, joissa on värikkäitä kukkia ja useita eri kasvilajeja. Tämä on myös parempi pölyttäjille ja kaupunkiluonnon monimuotoisuudelle.
- Lisää pihakatuja, kävelykatuja ja pyöräkatuja
- Muutetaan pieniä tonttikatuja pihakaduiksi ja kävelykaduiksi, joissa autot väistävät muita katutilan käyttäjiä. Rajoittamalla läpiajoa ja vähentämällä parkkipaikkojen määrää voidaan pihakaduille istuttaa puita ja pensaita, asentaa penkkejä, pieniä leikkipaikkoja ja muita oleskeluun ja kohtaamiseen kutsuvia rakenteita. Piha- ja kävelykadut ovat myös hyviä ympäristöjä ravintoloiden terasseille.
- Vähemmän katumelua ja katupölyä
- Asetetaan nastarengasvero nastarenkaiden käytölle, jos tällainen vero mahdollistetaan laissa. Muussa tapauksessa kielletään nastarenkaat kaupungissa.
- Otetaan käyttöön ruuhkamaksut ja asetetaan polttomoottoriautoille korkeampi maksu, jos ruuhkamaksu mahdollistetaan laissa. Muussa tapauksessa asetetaan polttomoottoriautoille ajokielto kaupunkiin riittävällä (esim. 10 vuoden) siirtymäajalla.
- Vähennetään autoilun tarvetta kehittämällä joukkoliikennettä ja pyöräväyliä. Nostetaan pyöräilyn resurssit riittävälle tasolle, jotta pyöräilyn tavoiteverkko valmistuu nopeasti.
Muita teemoja ja aloitteita
Alla luettelen päivittyvää listaa erilaisista yksittäisistä asioista, joita myös edistäisin kaupunginvaltuustossa.
- Ulkokuntosalien verkko kattamaan koko kaupunki
- Ihmisoikeusloukkauksiin osallistuvien yritysten tuotteet hankintakieltoon ml. yritykset, jotka toimivat Israelin laittomissa siirtokunnissa.
- Kohtuuhintainen vuokratila vapaaehtoisjärjestön ylläpitämälle huumeiden valvotulle käyttöhuoneelle
- Retkeilyreitti Helsingistä Sipoonkorpeen
- Vesipisteitä kaupunkiin
- Enemmän julkisia vessoja
- Sähköpisteitä ruokarekoille
- Pikaraitiotie Itä-Helsingistä Pasilaan ja Meilahteen (0-jokeri)
- Henry Fordin kadun uudelleennimeäminen johtuen Fordin juutalaisvastaisesta aktivismista
Kuulostaako hyvältä? Auta minua matkalla valtuustoon!
Mitä voit tehdä:
- Muista äänestää! Ennakkoäänestys on 2.-8.4. ja varsinainen vaalipäivä 13.4.
- Kerro kavereille ja perheelle!
- Seuraa some-kanaviani ja tykkää, jaa ja kommentoi postauksia, sillä se parantaa niiden näkyvyyttä muille.
- Lahjoita kampanjaani! Vaalityö vaatii myös rahaa, sillä mainostaminen somessakaan ei ole ilmaista – jo pieni panostus auttaa paljon.
