Siirry suoraan sisältöön

Vihreiden nuorten uusi perustulomalli antaa askeleet sosiaaliturvauudistukselle

Asiantuntijapaneeliin osallistuivat Lukas Korpelainen (vas.), Outi Alanko-Kahiluoto, Olli Kangas ja Olli Kärkkäinen sekä Silja Silvasti (ei kuvassa). Kuva: Salla Merikukka

Vihreät nuoret esittää Suomen sosiaaliturvan uudistamiseksi perustulomallia, jossa jokaiselle 18 vuotta täyttäneelle suomalaiselle maksetaan elämiseen riittävä perustulo ja perustulon asumislisä.

Vihreät nuoret julkistivat Uusi perustulo -pamflettinsa tiedotustilaisuudessa keskiviikkona. Helsingissä järjestetyssä tilaisuudessa kansanedustajat ja asiantuntijavieraat antoivat näkemyksensä sosiaaliturvauudistuksesta.

Minulle henkilökohtaisesti tämä oli suuren projektin kulminaatio. Pamfletin on vuoden aikana valmistellut Vihreiden perustulotyöryhmä, jonka puheenjohtaja olen tänä vuonna. Olen todella innoissani ja ylpeä, että meillä nuorisojärjestönä on näin monipuolisert askelmerkit, joilla nyt sparrataan puolueita eteenpäin sosiaaliturvakeskustelussa.

“Maailma muuttuu ja hyvinvointivaltion on muututtava sen mukana. Tarvitaan uuden ajan sosiaaliturvamalli, joka mahdollistaa ihmisten liikkumisen osa-aikatöiden, yrittäjyyden, palkkatöiden ja opiskelun välillä sekä näitä yhdistäen”, kertoo Vihreiden nuorten puheenjohtaja Sameli Sivonen.

“Yhä useampi kärsii epävarmuudesta tulevaisuutensa ja etenkin toimeentulonsa suhteen. Etenkin nuorten asema on vaikea: me olemme ensimmäinen sukupolvi, joka jää vanhempiaan köyhemmäksi. Byrokraattisen tukiviidakon sijaan tarvitaan helposti ymmärrettävä sosiaaliturvamalli, joka ei sysää ketään turvaverkon ulkopuolelle. On aika nostaa köyhyyden poistaminen politiikan kärkitavoitteeksi”, Vihreiden nuorten toinen puheenjohtaja Iiris Suomela vaatii.

“Vihreiden nuorten perustulon asumislisä korvaa yleisen asumistuen ja ottaa huomioon asumisen kulut ja alueelliset erot. Asumislisä tasaa eri asumismuotojen välistä eriarvoisuutta, sillä se ottaa huomioon omassa asunnossa asumisen tuottaman hyödyn. Esitämme myös huomattavaa byrokratian ja kannustinloukkujen karsimista. Jatkossa ihmiselle jää jotain käteen jokaisesta eurosta, jonka hän ansaitsee. Perustulo on yksilökohtainen, eli puolison tai kämppiksen tulot eivät pudota ketään pois asumislisänkään piiristä”, selventää mallin valmistelleen työryhmän puheenjohtaja Lukas Korpelainen.

Myös yrittäjät ja opiskelijat olisivat oikeutettuja samaan turvaan kuin palkansaajat.

Tutustu Vihreiden nuorten perustulomalliin

1 kommentti artikkeliin “Vihreiden nuorten uusi perustulomalli antaa askeleet sosiaaliturvauudistukselle”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.