Siirry suoraan sisältöön

Perustulon elinkustannuslisämalli valittiin Perustulohackin voittajaksi!

Yhdessä Lilja Tammisen ja Simo Raittilan kanssa voitimme ykkössijan Sitran Perustulohackissa työllämme Perustulon elinkustannuslisä.
Yhdessä Lilja Tammisen ja Simo Raittilan kanssa voitimme ykkössijan Sitran Perustulohackissa työllämme Perustulon elinkustannuslisä.

Minun on pitkään ollut tarkoitus kirjoittaa tänne perustulon alueellisen porrastuksen mallista, jota olen pohtinut.

Tarkoitan tällä perustulon mallia, jolla voisi korvata myös yleisen asumistuen, joka useimmiten jätetään perustulomallien ulkopuolelle. Yleiseen asumistukeen liittyy ongelmia kuten pieniä vuokria korottava vaikutus sekä ansiotulojen kannustinloukku. Alueellisella porrastuksella vältettäisiin tilanne, jossa Helsingissä riittävä perustulo olisi liian antelias maakunnissa tai vastaavasti maakunnissa sopiva perustulo ei riittäisi Helsingissä asumiseen. Alueet olisivat maakuntien kokoluokkaa. Rakenteeltaan mallin voisi tehdä niin, että perustulon perusosa on sama kaikille Suomessa ja sen maksaa valtio, ja alueellinen lisä tulisi alueesta riippuen perusosan päälle. Alueellisen lisän voisi maksaa tulevaisuuden itsehallintoalue, jolloin sillä olisi insentiivi parantaa asuntopulaa ja laskea asumisen hintaa.

Tilaisuus paneutua mallin kehittämiseen ilmaantui kuukausi sitten, kun bongasin Sitran ilmoituksen Perustulohackista. Yhdessä Lilja Tammisen ja Simo Raittilan kanssa kokosimme joukkueen, jolla pääsimme hackiin työstämään mallia. Lilja ja Simo ovat myöskin pohtineet samoja asioita perustulon ja asumisen suhteesta, joten yhteistyö näiden kahden fiksun kanssa-ajattelijan kanssa oli helppoa.

Kymmenen tiimiä kokoontui hackiin viime viikonloppuna 4.-5.3.2016 Helsingissä. Kokemus oli hieno ja innostava, joskin suuren työn tekeminen aikataulun puitteissa teki tiukkaa. Malliin syventyessä sai huomata, miten ajatuksen tasolla toimiva idea voi mennä vaikeaksi, kun tarkastellaan todellisen maailman lukuja. Oli hienoa haastaa ajatteluaan ja keskustella ongelmakohdista mm. Kelan tutkijoiden kanssa, jotka itsekin pohtivat samoja asioita perustulokokeilua valmistellessaan.

Tänään joukkueiden työt julkistettiin Sitran järjestämässä lopputapahtumassa, jossa myös paljastettiin hackin voittajat – meidän joukkueemme sekä Perustulopeli jaetulla ykkössijalla. Olemme tästä hyvin iloisia ja kiitämme järjestäjiä tilaisuudesta!

Työryhmämme tulosten esittely sekä alustava raportti täällä: http://perustulohack.fi/elinkustannuslisa

Tarkoitus on jatkaa mallin kehittämistä, mihin olemme pyytäneet jo Kelan apua.

elinkustannuslisä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.