Siirry suoraan sisältöön

Itsensätyöllistäjien ahdinko on osa laajempaa ongelmaa

Kävin itsensätyöllistäjien mielenilmaisussa tuimasti seisoskelemassa ennen kokoukseen rientämistä.
Kävin itsensätyöllistäjien mielenilmaisussa tuimasti seisoskelemassa ennen kokoukseen rientämistä.

Tilannekuva: Kansalaistori täyttyi tänään ihmisistä, jotka osallistuivat mielenilmaukseen, jonka tarkoitus on vastustaa palkansaajien ja yrittäjien välimaastossa olevien itsensätyöllistäjien tulkitsemista yrittäjiksi.

Olen muusikko, opiskelija, pätkätyöläinen, freelancer, yrittäjä, minkä lisäksi myös kansalaisaktivisti. Olen itse melkeinpä arkkityyppi siitä, mihin suuntaan työelämä on ollut menossa jo monta vuotta, ja voin sanoa, että Suomessa tarvitaan kipeästi muutosta.

Meillä on loppujen lopuksi kaksi ongelmaa ratkaistavana; meidän pitää taata kaikille perustoimeentulo, jonka päälle työn teko on aina kannattavaa, ja toisaalta meidän pitää poistaa turhat raja-aidat eri työn muotojen välillä, koskivat nämä rajat sitten sosiaaliturvaa tai verotusta. Tiivistettynä: sosiaaliturva on tilkkutäkki eikä työnteko ole aina kannattavaa.  Tämä ei ole vain itsensätyöllistäjien ongelma, vaikka se nyt tuli tällä kertaa heidän kauttaan esille.

Siksihän osaltaan ihmisiä on tänään osoittamassa mieltään Kansalaistorilla, kun yhtäkkiä heidät laitetaan samaan asemaan kuin yrittäjät, joiden sosiaaliturva on olematon.

Se, että ihmiset huolestuvat yrittäjiksi tulkitsemisesta, pitää sisällään sen, että yrittäjien sosiaaliturvan nähdään olevan huono. Huoli sosiaaliturvasta on siis yhteinen itsensätyöllistäjille ja yrittäjille. Yhä enenevissä määrin on vaikeaa ja myös turhaa luokitella ihminen yhdenlaista työtä tekeväksi. Nämä ongelmat koskevat myös työttömiä ja työllistäjiä ja kaikkia siltä väliltä, tämä on koko yhteiskunnan yhteinen ongelma, jonka ratkaisu on myös yhteinen.

Nyt on aika tehdä uudistuksia työmarkkinoissa ja sosiaaliturvassa, jos yhtään välitämme siitä, tehdäänkö suomessa tulevaisuudessa työtä. Esteet työn tekemiselle ja teettämiselle pitää poistaa, sillä olimme sitten taiteilijoita, pätkätyöläisiä, yrittäjiä tai jotain muuta, me kaikki haluamme vain tehdä työtä parhaan kykymme mukaan, eikö vain?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.