Siirry suoraan sisältöön

Vihreät ajavat kaupan aukioloaikojen vapauttamista

Viime viikonloppuna osallistuin Nuhevin (ja sitä kautta Vinon) edustajana Vihreiden puoluekokoukseen Jämsässä. Kokouksen fokus oli uuden tavoiteohjelman hyväksymisessä vuosille 2015-2019. Kyseessä oli ensimmäinen kertani puoluekokouksessa, ja kokemus oli jännittävä, hieno ja opettavainen.

Ohjelmaan päätyi monia esittämiäni tai ajamiani asioita, joista yksi oli kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen. Alkuperäinen esitykseni:

”Vähittäiskaupan sekä parturi- ja kampaamoliikkeiden aukioloaikojen rajoituksista luovutaan.”, jonka alle perustelu: ”Lisäämällä työnteon mahdollisuuksia helpotetaan työn jakamista ja työllisyyttä, mahdollistetaan parempi palvelutaso sekä järkeistetään ja yhdenmukaistetaan lainsäädäntöä. Pieniä lähikauppoja voidaan tarvittaessa tukea esim. verovähennyksin. Asetetaan rajoituksia sille, mitä kauppakeskukset voivat vaatia niissä toimivien liikkeiden aukioloajoista.”

Esitys hyväksyttiin työryhmän käsittelyn jälkeen muutettuna muodossa:

Vähittäiskaupan sekä palvelualojen liikkeiden aukiolorajoituksista luovutaan. Samalla varmistetaan, että kauppakeskukset eivät saa velvoittaa niissä toimivia liikkeitä olemaan auki koko kauppakeskuksen aukioloaikaa.”

Ylpeänä ja tyytyväisenä voin todeta, että Vihreät on nyt ensimmäinen eduskuntapuolue, joka ajaa kauppojen aukioloaikojen vapauttamista!

(Koko ohjelman stilisoimaton versio: http://www.vihreat.fi/files/liitto/Poliittinen_ohjelma2014stilisoimaton.pdf)

Puoluekokouksessa pitämäni puhe aiheesta:

Puhun muutosesityksestä, joka koskee vähittäiskauppojen sekä parturi- ja kampaamoliikkeiden aukioloaikojen rajoituksista luopumista.

Viime viikkolla vietettiin Helatorstaita. Suurin osa kaupoista oli arkipyhän vuoksi kiinni, mutta toisaalta pääkaupunkiseudulla ja Porvoossa kaupat saivatkin olla poikkeusluvalla auki! Huoltamoiden ABC-myymälöitä rajoitukset eivät taasen koske lainkaan. Miksi meillä on eri pelisäännöt?

Emme yksinkertaisesti tarvitse näitä mielivaltaisia rajoituksia nykyaikaisessa eurooppalaisessa valtiossa. Miksi kieltää kauppiasta tai kampaajaa pitämästä liikettään auki ja estää työn tekemistä? Viralliset valtion sääntelemät kauppa-ajat tuovat Suomeen suorastaan henkäyksen Neuvostoliitosta.

Rajoitusten poistamisesta on monia hyötyjä. Järkeistämme lainsäädäntöä ja kohtelemme kaikkia kauppoja ja alueita yhdenvertaisesti. Poistamme turhia rajoituksia ihmisten elämäntavoille ja aikataluille ja samalla mahdollistamme paremman palvelutason. Vapaammat aukioloajat lisäävät työmahdollisuuksia ja siten työllisyyttä ja työn jakamista. Rajoitusten poistaminen ei suinkaan tarkoita, että kaupan olisi pakko olla auki jatkuvasti, mutta sillä on mahdollisuus palvella silloin, kun se on kannattavaa. Myöskään työntekijä ei olisi velvoitettu tekemään yötöitä, sillä ammattijärjestöt päivittäisivät epäilemättä työehtosopimukset uuteen tilanteeseen. Mahdollisesti lisääntyvä viikonloppu- tai ilta-aukiolo voisi työllistää erityisesti osa-aikaisia ja opiskelijoita.

Rajoituksista luopuminen herättää kuitenkin paljon keskustelua. Huolena ovat työehdot, pienten lähikauppojen kohtalo sekä uskonnon asema. Näen, että nämä huolet eivät ole esteenä tai ristiriidassa vapauttamisen kanssa. Kuten mainitsin, työehdot ja -ajat ovat sopimuskysymys, joka nykyisellään ratkaistaan kolmikannassa. Se on hoidossa.

Huoli lähikaupoista on aiheellinen, mutta niiden tukemisessa huomattavasti tarkoituksenmukaisempaa olisi kohdistaa tukitoimia suoraan niihin esim. verovähennysten muodossa sen sijaan, että niille annetaan etu rajoittamalla kaikkien muiden liiketoimia. Se onkin karkea työkalu. Liian karkea.

Myös kauppakeskuksissa toimivien liikkeiden asemaa tulee puolustaa asettamalla rajoituksia sille, mitä kauppakeskus voi niiden aukioloajoista määräävässä asemassa vaatia.

Pyhäpäivien levolla ja rauhoittumisella perustellaan myös rajoituksia. Tietyn uskonnon mukaan muiden rajoittaminen ei kuitenkaan sovi sekulaariseen valtioon, jota kohti Vihreät tekevät töitä. Työssäjaksaminen taas ei voi perustua kouralliseen arkipyhiä, vaan sen sijaan tulisi edistää työn jakamista ja lyhyempiä työaikoja.

Kaikenkaikkiaan Suomen tulisi jatkaa kehitystä eurooppalaiseen vapaampaan elinkeinon harjoittamiseen ja karsia laista sinne jääneitä rajoituksia. Vapaiden aukioloaikojen käytäntö on jo voimassa osassa maata ympärivuotisesti; käytäntö voitaisiin aivan hyvin laajentaa koko maahan.

Lukas Korpelainen (Puhe Vihreiden puoluekokouksessa, Jämsässä 6.6.2014)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.