Siirry suoraan sisältöön

Lähiliikuntaa Helsinkiin — liikuntatelineitä ja punttisaleja

Helsingistä löytyy monenlaista liikuntakenttää, ja puistoalueilla risteilee ilahduttava määrä lenkkipolkuja. Kuitenkin kaupungin urheilutarjonnasta löytyy vielä puutteita. Tärkeä osa perusliikuntaa on voimaharjoittelu eli ns. ”salilla käyminen”. Paljon voi tehdä ilmankin painoja tai telineitä, mutta ei kaikkea. Helsingistä löytyy monta yksityistä salia ja kuntoklubia, usein monine lisäpalveluineen, eivätkä ne ole aivan halpoja. Kunnallisia voimailusaleja taas on suhteellisen vähän.

Ydinidea on tämä: Edullisten ja monipuolisten liikuntamahdollisuuksien tarjoaminen kuuluu hyvän kunnan toimintaan. Lienee selvää (tutkimuksiakin on), että säännöllinen liikunta pitää ihmisen terveenä, onnellisempana ja pidempään työkykyisenä ja auttaa muutenkin jaksamaan. Liikunta ennaltaehkäisee terveysongelmia, joten sijoitus kunnan asukkaiden liikkumiseen merkitsee sitäkin suurempia säästöjä terveydenhoitokuluissa.

Kunto- ja voimailusalit

Kunnallisen voimailusalin tulee tarjota oleelliset palvelut ilman turhuuksia (kuten julkiset palvelut yleensä). Tarpeeksi vapaita painoja, penkkejä ja telineet leuanvetoon, dippiin ja kyykkyyn ym. riittävät perusvoimailuun (tämä näkemys perustuu osittain omaan vapaita painoja ja koko kehon liikkeitä suosivaan vakaumukseeni). Toki erikoislaitteita tarvitaan liikuntarajoitteisille, kuntoutujille ym., mutta useimpiin saleihin karvalakkimalli riittää. Tällaisia suhteellisen pieniä saleja voisi olla Helsingissä enemmänkin. Esimerkiksi Kalliossa soisi olevan edullinen voimailusali, mutta Kallion Urheilutalon (joka on enimmäkseen kaupungin omistama ja saa tältä tukea) kuntosalin kertakäynti maksaa opiskelijalle 8,50 euroa, kun taas Töölön kisahalliin pääsee opiskelija 1,50 eurolla! Olisi hyvä kuulla lukijoilta, missä muualla tarvitaan edullisia saleja.

Liikuntatelineet

Voimailusaliverkostoa tulisi lisäksi täydentää pienemmillä yksiköillä, ulos sijoitettavilla liikuntatelineillä. Tällainen yksinkertainen massatuotettu terästeline, jossa tehdään kehonpainolla perusliikkeitä, on kestävä, sillä on pienet huoltokustannukset, ja se vie vähän tilaa, jolloin sen sijoitus on helppoa eikä siitä ole juurikaan esteettistä haittaa. Se on myös halpa hankkia ja asentaa. Telineitä voi olla erilaisia ja erikokoisia, ja pienimmät voi sijoittaa käytännössä minne tahansa puistoon, puistikkoon, tien varteen. Liikuntateline tuo tyhjälle puistikolle tai nurmikolle huomattavasti lisää virkistyskäyttöarvoa. Esimerkiksi Dallapénpuisto on tällainen tyhjä nurmialue. Liikuntatelineet eivät olisi lapsille suunnattuja, jolloin niiden ei tarvitse täyttää tiukkoja turvallisuusstandardeja kuten lasten leikkitelineissä. Näitä liikuntaverkoston pienimpiä yksiköitä olisi kaupungissa suhteellisen tiheästi, jolloin kynnys liikkua tuodaan alas. Pelkästään kantakaupungissa olisi helposti tilaa jopa kymmenille erilaisille telineille. Suurempia keskitettyjä telineryppäitä voi olla vaikka urheilupuistoissa. Telineiden näkyminen puistoissa on myös kaupungin puolelta kannanotto urheilullisen elämäntavan puolesta. Liikunta ei kuulu vain metsiin lenkkipolkujen varrelle, vaan se kuuluu myös kaupunkilaiseen elämään.

Liikuntateline
Laakson ratsastuskentän vieressä oleva liikuntateline on jo hyvinkin monipuolinen paketti.

Tässä vielä inspiraatioksi ghetto-meininkiä Isosta Omenasta:

Huom! Kuvailemani telineet eivät ole samanlaisia kuin Töölönlahdelle sijoitetut kalliit yksilöllisesti suunnitellut WDC-telineet, joissa on painotettu enemmän ”designia” kuin funktionaalisuutta ja joista puolessa on mukana suuri kosketusnäyttö tietokoneineen (joka ei aina toimi).

 

Ps. Näiden lisäksi pyöräilyn kehittäminen kaupungissa on myös terveysteko, mutta pyöräilystä lisää toisessa postauksessa.

2 kommenttia artikkeliin “Lähiliikuntaa Helsinkiin — liikuntatelineitä ja punttisaleja”

    1. Lukas Korpelainen

      Se kävi itselläkin mielessä, että taloyhtiön pihalle olisi kätevä. En löytänyt netistä valmistajia tai hintaa moiselle. Jos joku löytää, olen kiinnostunut tästä tiedosta! :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.