Kiitos jokaiselle, joka äänesti kuntavaaleissa minua ja Vihreitä, tuki kampanjaani, osallistui kanssani vaalityöhön, kannusti ja suositteli minua! Olen iloinen jokaisesta äänestä ja tuenosoituksesta ajamilleni teemoille. Lue tarkemmin vaaliteemoistani: Kuntavaaliteemat 2025
Vaalit ovat nyt ohi. Alla Pika-analyysi ja kommentit sekä lopussa jatkosuunnitelmat.

Yleisellä tasolla:
Vihreät nostivat Helsingissä kannatustaan roimasti eduskuntavaaleista, vaikka jäimme vielä edellisten kuntavaalien kannatuksesta ja siten valtuutettujemme määrä laskee nyt 18->16. Demareiden suuri vaalivoitto sekä valtakunnallisesti että Helsingissä heijastelee eittämättä hallitus- ja oppositiopolitiikkaa ja on vastalause kokoomusjohtoiselle hallitukselle. Vihreät teemat, kuten luonto, koulutus ja kulttuuri, jäävät helposti varjoon isojen talouslinjojen keskustelussa (vaikka tietysti meillä on vahvat talouslinjat, mutta mielikuvissa Vihreitä ei välttämättä edelleenkään nähdä osana tätä köydenvetoa). Samoiten kilpa pormestaripuolueen asemasta on iso tekijä vaalituloksessa.
Siinä missä Vihreät nostivat kannatustaan monessa kaupungissa, Helsinki oli näissä vaaleissa oma erityistapauksensa, jossa puolueen kannatus laski. Taustalla on mahdollisesti joidenkin helsinkiläisten kokemus, että kaupungin asuntorakentamisessa ja autoilun vähentämisessä on menty liian kovaa, tai viime vuosien tapaukset, joissa arvokasta metsää on kaadettu. Nämä eivät tietysti yleisesti ottaen ole nimenomaan Vihreiden vuoksi tapahtuneita (esimerkiksi vuosia vanhat kaavat tai kompromissikaavat, jotka olisivat olleet vielä huonompia ilman Vihreitä), mutta kaupunkiympäristön apulaispormestarin salkku ja sen tuoma vastuu tietysti painaa, kun kaupunkirakentamisen edustajana on vihreä apulaispormestari.
Toisaalta Vasemmiston suuri kasvu on varmasti ollut osittain siirtymää vihreistä, ja tässä taustalla Vasemmiston yleinen kannatuskasvu ja seksikkyys nuorten ja kulttuuriväen keskuudessa tällä hetkellä. Minulla on tietysti enemmänkin ajatuksia Helsingin Vihreiden ja Vasemmiston suhteesta sekä populismista, mutta ei mennä nyt siihen. Somesta, mediakentän muutoksesta ja politiikan meemiytymisestä on ollut paljon pohdintoja, ja varmaan siinäkin jotain muutosta on tapahtunut. Vaikea nyt analysoida, onko muutos ollut vihreille arvoille hyödyksi vai haitaksi, mutta ehkä ylipäätään polarisoituminen ja monimutkaisten asioiden mustavalkoistuminen ei ole suosinut puolueita, jotka tarkastelevat asioita monipuolisesti ja tietoperusteisesti. Toisaalta autopuolueiden (kok+ps+sdp) paikkamäärä kasvoi vain yhdellä, joten ehkä ympäristökysymyksissä ei sinänsä takapakkia olla otettu. Ja oikeastaan kaiken mikroanalyysin voi korvata sillä, että Vihreiden kannatus Helsingissä heijastelee valtakunnallista kannatusta ja poliittisia trendejä, ja oikeasti nyt kannatus on noussut eduskuntavaaleista kohti puolueen tavanomaista kannatusta, kaikki tyyni.
Henkilökohtainen tulos:
Aloitin vaalikampanjani tekemisen kiireiden vuoksi hyvin myöhään (vaikkakin aloitettuani täysillä ja tosissaan), joten en ottanut liikaa paineita omasta tuloksestani. Sain ääniä 75 eli alle puolet edellisistä vaaleista, mikä oli matalista odotuksista huolimatta hienoinen pettymys, mutta toisaalta ihan hyvä tulos 1,5 kk kampanjalle. Äänimäärään varmasti vaikutti nuo koko puolueen kannatukseen liittyvät suhdanteet, vaikka äänestäjäsiirtymä saattoi osua minun kohdalleni keskimääräistä isommin. Uskoni ajamiini teemoihin eli perustuloon, kulttuuriin ja vehreään kaupunkiin ei kuitenkaan horju, ja uskon, että näille asioille löytyy kannattajia kyllä tulevaisuudessakin. Sain kampanjan aikana monelta innostuneen ja kiittelevän vastaanoton. Itse asiassa kampanjan aikana koin vapauttavaksi ajatuksen, että kyse ei ole minusta vaan niistä tavoitteista – että riippumatta henkilökohtaisesta tuloksestani, minä ja tukijani olemme yhdessä edistäneet perustuloa ja tuoneet perustulon mukaan kuntapoliittiseen keskusteluun. Kaiken tämän vaikutus ulottuu paljon pidemmälle kuin vain nämä vaalit. Kenties tulevissa strategianeuvotteluissa puhutaan perustulosta tai asumistuen kuntalisästä.
Miten tästä eteenpäin?
Äänimäärälläni ei Helsingissä pääse valtuutetuksi eikä varavaltuutetuksia, mutta seuraavaksi jaetaan luottamuspaikat, joita riittää myös vähemmän ääniä saaneille. Kenties pääsen siis tulevallakin kaudella vaikuttamaan esimerkiksi lautakunnan jaostossa.
Olen myös iloinen, että vaalit ovat ohi, koska kyllähän ne myös vievät paljon ja muu elämä on ollut hieman taka-alalla sinä aikana. Aion nyt keskittyä keväästä nauttimiseen, musiikkiin, harrastuksiin ja ihan arkisiin asioihin. Vaikka vaalien alla saatan somessa näyttäytyä ennen kaikkea poliitikkona, todellisuudessa olen ihan vain Lukas :)
Politiikan parissa toki työskentelen koko ajan päivätyöni puitteissa ajatuspajan koordinaattorina, ja kesälle on suunnitteilla kirjoitusretriitti Eurooppaan. Jatkossa haluaisin enemmän tehdä laadukkaita politiikan ja Helsingin kysymyksiin paneutuvia ja popularisoivia videoita. Uskon tällaisesta aktivismista olevan hyötyä laajasti yhteiskunnassa. Voit auttaa tässä seuraamalla Youtube-kanavaani ja toki täällä somessa. Ehkäpä törmäämme taas kadulla Elokapinan Kapinaorkesterin riveissä. Sinä voit myös tehdä vaalien välillä paljon maailman parantamisen eteen: liity Vihreisiin, liity Elokapinaan, vastusta ja boikotoi kansanmurhaajia, vaadi kestävämpiä tuotteita, suunnittele yleislakkoa, puutu vääryyksiin, huolehdi lähimmäisistäsi. Mutta myös: nauti elämästä, elä omaa ja yhteisösi utopiaa todellisuudeksi, perusta osuuskunta, mene ystävän kanssa oluelle rantakalliolle. Maailmamme on etenemässä ekokriisiin ja ennennäkemättömiin haasteisiin, ja niiden kohtaamisesta selviämme ja jopa kukoistamme, jos meillä on ensin näkymä hyvästä elämästä, joka on myös kestävää. Ja sitä näkymää ei luoda vaaleissa vaan arjessa.
Vihreät jatkaa nyt Helsingin kolmanneksi suurimpana puolueena, joten kannamme vastuun jatkossakin ja teemme kaikkemme ympäristön ja lähiluonnon, eriarvoisuuden ja köyhyyden torjumisen, toimivan ja miellyttävän kaupunkitilan sekä koulutuksen ja kulttuurin puolustamiseksi, vaikka se tulee olemaan ihan pikkaisen vaikeampaa kuin aiemmin. Toisaalta punavihreillä puolueilla on nyt enemmistö valtuustosta, joten tietyt tavoitteet saattavat olla nykyistä helpompia, mutta se riippuu SDP:stä ja Vasemmistosta, että miten paljon ne ovat valmiita laittamaan itseään likoon sanojen muuttamisessa teoiksi ja konkretiaksi. Helsingillä menee monella tapaa aika hyvin, ja olen optimistinen kehityksen suunnasta. Saimme juuri suljettua viimeisen hiilivoimalan, olemme perustaneet ennätysmäärän luonnonsuojelualueita (ja lisää putkessa uuden luonnonsuojeluohjelman myötä), ja terapiatakuu otettu käyttöön – kaikki vihreitä saavutuksia.
Jos luit tänne asti: kiitos kiinnostuksesta ja hyvää kevättä!